Frimærkets Venner, Gelsted

Takninger på danske frimærker

Illustrationerne er hentet fra AFA's CD-katalog, gengivet med tilladelse fra Nordfrim. Illustrationerne må ikke kopieres eller videredistribueres

nordfrim.dk

Læs om selvklævende frimærker og deres forskelle længere nede på siden.

1851-udgaven
Til at begynde med (fra 1851) var danske mærker slet ikke takkede. Man måtte selv have fat i en saks, for at adskille de enkelte mærker før påsætning på breve.

1863-udgaven
Ved 1863-udgaven af de "små kvadrater" indførtes en gennemstikning, som muliggjorde let afrivning af de enkelte mærker fra arket.

1864-udgaven
Først ved 1864-udgivelsen (Krone, Scepter, Sværd) indførtes en egentlig takning hvorved opstod en række runde huller i mellemrummet mellem mærkerne.

Takningerne blev gennem de første tider udført på forskellige måder:

Der er gennem tiderne blevet anvendt forskellige størrelser takninger (benævnt ved et tal, der angiver antallet af huller pr. cm.). Det er også helt almindeligt, at der er anvendt forskellig takning på vandret og lodret takning på en enkelt udgivelse. En god takkemåler er derfor et helt uundværligt værktøj for korrekt bestemmelse af takning - og dermed hvilken udgave af et bestemt frimærke, man sidder med. Heldigvis er en takkemåler en overkommelig udgift.

Selvklæbende frimærker

Fra 2009 indførte PostDanmark brug af selvklæbende frimærker - i begyndelsen som et supplement til arkudgaverne men fra 2018 har (nu) PostNord valgt kun at trykke frimærker på selvklæbende papir.

Jeg er blevet spurgt om, hvordan hulen man dog kender forskel på de forskellige typer - gummierede, selvklæbende fra ark, selvklæbende fra hæfter. Det prøver jeg så at hjælpe lidt på vej med her.

takning - ikke selvklæbende
Hvis du ser på kanten af papiret inde i takhullet (den røde streg), vil du se, at papiret er skarpt i overgangen fra forside til hul. Endvidere er spidsen af takkerne mere eller mindre flossede og takkerne af uregelmæssig længde, fordi mærkerne er revet fra hinanden. Frimærket er fra et konventionelt frimærkeark med vandopløseligt gummi på bagsiden.

takning - selvklæbende fra ark
Hvis du tilsvarende ser på hullet her (den røde streg), ser du en let runding fra forsiden og ned i takhullet. Endvidere er takkerne regelmæssigt lige lange og de ender i en blød runding. Frimærket er fra et ark selvklæbende frimærker.

takning - selvklæbende fra hæfte
Ligeledes her (den røde streg) runder papiret blødt ned i takhullet. Men forskellen fra forrige billede er hjørnetakkerne (de grønne streger): Den højre hjørnetak har en stejl vinkel mens den venstre hjørnetak ligger mere fladt. Drejer du mærket 90° eller 180°, vil billedet være det samme: højre hjørnetak står stejlt og venstre ligger fladt. Også her er takkerne regelmæssigt lige lange og de ender i en blød runding. Frimærket er fra et hæfte selvklæbende frimærker.

Valid XHTML og CSS / Copyright © Frimærkets Venner, Gelsted - 2018 / 2024